Protocol de prevenció de la “Xylella fastidiosa” a Catalunya

29/03/2017

El Departament d’Agricultura, ha posat en marxa, d’acord amb el sector, un protocol de prevenció de la Xylella fastidiosa a Catalunya. Aquest protocol té l’objectiu de resumir en un document, els procediments d’actuació per a la prevenció de l’entrada a Catalunya de la plaga de la Xylella fastidiosa i, si s’escaigués, evitar-ne la seva difusió, d’acord amb el marc general de prevenció i lluita contra organismes nocius de quarantena.

La Xylella fastidiosa és un bacteri que pot causar danys greus en una gran diversitat de plantes cultivades, ornamentals i silvestres. Pot afectar cultius de gran importància econòmica a casa nostra com la vinya, l’olivera, els cítrics, els ametllers… Pot tenir més de 300 plantes hostes i es transmet per material vegetal de plantació i d’una planta a l’altra per insectes vectors.

Colonitza el xilema, obtura els vasos conductors el que provoca l’assecament de fulles i branques, i finalment la mort de la planta.

L’octubre de 2013 es va informar de la presència de la plaga per primera vegada al territori de la Unió, a la regió de la Púglia, al sud d’Itàlia, sobre plantacions d’oliveres. La resta del territori italià es considera lliure del bacteri.
Posteriorment, el juliol de 2015, les autoritats franceses van informar el primer brot de Xylella fastidiosa al seu territori, a Còrsega, i més tard a França metropolitana, a la regió de Provença-Alps-Costa Blava, sobre plantes ornamentals.

Podeu consultar la llista d’àrees amb presència de la Xylella fastidiosa al territori de la UE, a data 5 d’octubre de 2016.

Més informació: